Сарана - один із найнебезпечніших сільськогосподарських шкідників, здатний за лічені години завдати серйозної шкоди посівам. Це поліфаг, який поїдає практично всі види рослин. Найбільше потерпають злакові культури - кукурудза, просо, сорго, пшениця, а також очерет і пирій.
В Україні зустрічається до 20 видів саранових, серед яких:
• сарана італійська (Calliptamus italicus L.)
• сарана перелітна (Locusta migratoria)
• сарана марокканська (Dociostaurus maroccanus)
Зазвичай ці комахи існують локальними осередками, однак за сприятливих погодних умов можуть утворювати масові скупчення та переміщуватися на великі відстані в пошуках корму.
Як реагує Україна та міжнародні партнери.
У 2025 році відзначено активізацію сезонної фази розвитку сарани на території України. Через це ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) розробила спеціальний план реагування на надзвичайну ситуацію, пов’язану з ризиком поширення саранових.
У межах плану 25.11–03.12.2025 ФАО провела онлайн-курс для фахівців Держпродспоживслужби. Участь у навчанні взяли спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві.
Під час навчання розглянули:
біоекологія сарани та особливості її моніторингу;
методи управління поширенням саранових;
зменшення ризиків під час застосування пестицидів;
екологічно безпечні технології боротьби (ULV-обприскування, біопестициди);
практичні інструменти інтегрованого захисту рослин (ІРМ).
Чому це важливо?
Такі заходи допомагають:
зміцнити інституційну спроможність Держпродспоживслужби;
удосконалити навички виявлення, ідентифікації та моніторингу саранових;
впроваджувати сучасні методи контролю шкідників;
забезпечити своєчасне та ефективне реагування на потенційні загрози для агросектору.
.jpg)

